CHUŤ A VŮNĚ DOMOVA - soutěž 10.5.2013
Název
CHUŤ A VŮNĚ DOMOVA - soutěž 10.5.2013
Popis
Jak se soutěžilo ve Studánce.
Díky Místní akční skupině Český les, o.s. v pěti obcích probíhaly kurzy vaření spojené s ochutnávkou pod vedením zkušených lektorů. Jednou z nich byla i naše obec. Jednotlivé kurzy probíhaly vždy v pátek s různými tématy. První večer to u nás vonělo po bylinkách a houbách. V následujících kurzech jsme vařili jídla ze zelí, luštěnin a třeba i z medu. Všechny večery byly báječné díky skvělým lektorům a návštěvníkům. V květnu u nás proběhl poslední soutěžní večer. Naše kurzy navštěvovali i páni a tak jsem je požádala, zda by se nechtěli posledního večera zúčastnit právě oni, jako soutěžící. Odezva byla příznivá a tak jsme předem vše dohodli. Týden před soutěžním večerem nám, bohužel, tři muži omarodili a tak jsme muselil slevit z původních nároků. Nakonec soutěžili tři muži mezi sebou. Dokonce si při vaření vzájemně pomáhali. Jako první chod se podávaly pomazánky a to pažitková, salámová a tvarůžková. Všechny byly vážně vynikající a recepty i nadále zůstanou tajemstvím šéf kuchaře. Poté se servírovalo kuře s bramborem a králík "Eňo meňo" , který se podával s bramborovým knedlíkem. Mimochodem, to byla také lahůdka. A jako třešnička na dortu se podávaly horké maliny se zmrzlinou a šlehačkou. Abychom zvládli dezertík sníst, museli jsme se na sále našeho společenského domu trochu projít a zazpívat. V září tohoto roku nás totiž po letech čeká naše Staročeská konopická a tak jedno zpívání navíc bylo žádoucí. Po spálení pár kaloriií jsme si mohli dopřát již zmiňovaný dezert. Je jasné, že nyní muselo přijít na řadu vyhodnocení. Po chvilce úvahy jsme došli k závěru, že vítězové jsou vlastně všichni tři. Už nyní se těším na další společná setkání. Třeba se někdy příště opět sejdeme nad dalšími gastronomickými zážitky.
Recept na KRÁLÍKA EŇO MEŇO.
Právě mě došlo, že na fotce je kuře s bramborem. Králíka jsem nestihla vyfotit. Pekla se spodní stehna...z prsních řízků by to nebylo dobré Jinak je naložené stejným způsobem jako králík.
Ingredience
Jeden králík doma chovaný
sůl, pepř
2 středně velké cibule na jemno nakrájené
30dkg na plátky nakrájené anglické slaniny
2 šlehačky 33%
4-5 bílých paprik nakrájené na tenké proužky
20-30dkg nastrouhaného sýru eidam 30%
kdo má rád česnek, pak ho může také použít
Tento recept je od našeho kamaráda Josefa. Takto připravený králík už u nás docela zlidověl. Pro výslednou chuť je velice důležité dodržet výrobní postup. S přípravou tohoto pokrmu si prostě musíte pohrát. Jak říká Pepa: "Musíte se s ním pomazlit, jinak to není ono". My se vždy usmíváme a díky tomu postupu dodržujeme a tak máme králíka k nedělnímu obědu vždy eňo meňo
A teď už k samotnému postupu.
Králíka doma chovaného naporcujeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Posypeme ho jemně nakrájenou cibulkou a pečlivě přikryjeme anglickou slaninou. Takto připraveného králíka necháme přikrytého odpočívat do druhého dne. Prostě se s ním mazlíme Následný den ho posypeme na proužky nakrájenou bílou paprikou, zasypeme jemně nastrouhaným sýrem, zalijeme smetanou a přikryté vložíme do předehřáté trouby a pozvolna (asi 180 C) pečeme hodinou a půl. Před dopečením maso odkryjeme a pečeme do zlatova. K hotovému masíčku podáváme bramborový knedlík po domácku vyrobený.
Období
Statistiky
- 56 fotek
- 0 se líbí
Fototechnika
Canon EOS 550DNastavení
Vytvořte si fotodárky
Z alb a fotek na Rajčeti nebo i z disku počítače si můžete snadno a rychle vytvořit různé fotodárky pro sebe nebo své přátele.